Επίσκεψη της E.F.F.U.A. στην Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. (European Fire Figters Unions Alliance – E.F.F.U.A.)

Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
19/11/2016
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
28/11/2016

Επίσκεψη της E.F.F.U.A. στην Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. (European Fire Figters Unions Alliance – E.F.F.U.A.)

ποευπσ-νεο

Αρ.Πρωτ.233                                                                                                              Αθήνα, 21/11/2016

 

                                                                ΠΡΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

                                                                            ΜΕΛΗ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

ΘΕΜΑ: « Επίσκεψη  της E.F.F.U.A.  στην Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.».

Συνάδελφοι,

πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως 16 Νοεμβρίου 2016 επίσκεψη στην Αθήνα  αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ενώσεων Πυροσβεστών (European Fire Figters Unions Alliance – E.F.F.U.A.) αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Kim Nikula, τον Γενικό Γραμματέα κ. Mikael Svanberg  καθώς και από τον Νομικό Σύμβουλο  κ. Pasi Jaakkola.

Σκοπός της επίσκεψής τους, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα στα γραφεία μας ήταν να ενημερωθούν σε βάθος για το σύστημα οργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και για το σύστημα οργάνωσης του συνδικαλιστικού μας κινήματος (Πρωτοβάθμιες Ενώσεις – Ομοσπονδία, όπου η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την οργάνωσή της) και κυρίως να επισκεφθούν  Πυροσβεστικούς Σταθμούς για να συζητήσουν με τον απλό Πυροσβέστη προκειμένου να τον ευαισθητοποιήσουν στην εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη για τον καρκίνο του Πυροσβέστη.

Μας ενημέρωσαν επίσης για την λειτουργία της E.F.F.U.A. που είναι ένας οργανισμός με σκοπό τη διαφυλάξη της εργασίας των Πυροσβεστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση  με την Διεθνή συνεργασία, την επίβλεψη και την προώθηση των συμφερόντων όλων των Ενώσεων των εργαζομένων και με την συντονισμένη δράση, να διαπραγματεύεται, να παίρνει πρωτοβουλίες και να προχωρά σε συμφωνίες σε εθνικά και διεθνή θέματα επικαλούμενη τα μέλη της καθώς την αφορούν άμεσα οι συνθήκες εργασίας, και η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος του πυροσβεστικού προσωπικού.

Η E.F.F.U.A. δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (European Trade Union Confederation) σε ένα πανευρωπαϊκό φόρουμ συνεργασίας συνδικαλιστικών Ενώσεων Πυροσβεστών Ευρωπαϊκών χωρών και είναι σε θέση να επηρεάσει την λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γενικότερος στόχος είναι να επιτευχθεί το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας σε όλες τις χώρες και ειδικότερα για τα επόμενα δυο χρόνια  είναι α) να εκδοθεί μια Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με ένα κοινό πρότυπο για τις μεθόδους επέμβασης κατά την διάρκεια του συμβάντος γιατί διαπιστώθηκαν τεράστιες διαφορές από χώρα σε χώρα β) μιά πανευρωπαϊκή ενημέρωση για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβέστες καθώς και το ανησυχητικό ποσοστό αύξησης καρκίνου σε Πυροσβέστες στην Ευρώπη από την έκθεσή τους σε επικίνδυνες τοξικές και καρκινογόνες χημικές ουσιες που δημιουργούνται με τον καπνό.

Μας ενημέρωσαν επίσης και μας παρουσίασαν με στοιχεία ύστερα από μελέτη τους, ότι τα επίπεδα τοξικών ουσιών στα αίμα που συνδέονται με τον καρκίνο σε Πυροσβέστες που μετείχαν στην έρευνα, ήταν  εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα από αυτά στο γενικό πληθυσμό.  Οι επιδημιολογικές μελέτες των Πυροσβεστών έδειξαν ότι η συχνή έκθεση στον καπνό κατά κύριο λόγο προσδιορίζεται σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σε λευχαιμία και καρκίνο στον πνεύμονα, στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Π.Σ. Αντιστράτηγο κ. Αθανάσιο Σερεντέλο στο Α.Π.Σ., καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη στην έδρα της Γ.Γ.Π.Π. όπου τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ευρωπαικό επίπεδο οι πυροσβέστες.

Από την πλευρά τους σημείωσαν ότι πρώτη τους προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια και η υγεία των Πυροσβεστών κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων και ειδικότερα ο κ. Γενικός Γραμματέας μας ενημέρωσε ότι εργάζεται με τους συναρμόδιους φορείς προς την «θεσμοθέτηση του Αξιωματικού Ασφαλείας» ο οποίος θα είναι υπέυθυνος για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγείας και ασφάλειας κατά την διάρκεια μεγάλων περιστατικών. Επισήμανε επίσης την ανάγκη βελτίωσης συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.

Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε τον 1ο και 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία προς τους υπαλλήλους σχετικά με θέματα διασφάλισης της υγείας των πυροσβεστών κατά τις επιχειρήσεις, με πρακτικές συμβουλές για δράσεις αυτοπροστασίας, με έμφαση  ιδιαίτερα στα προβλήματα καρκίνου που παρουσιάζονται με ιδιαίτερη συχνότητα στους πυροσβέστες σε όλη την Ευρώπη, καθώς και για την   πρωτοβουλία  ενημέρωσης που έχουν ξεκινήσει που αφορά την «Διεθνή εκστρατεία για την καταπολέμηση του καρκίνου του Πυροσβέστη».

Ενδεικτικό ήταν, όπως ανέφεραν στην ομιλία τους το γεγονός ότι πριν 10 χρόνια ο πιο «ήρωας Πυροσβέστης», που έπαιρνε τα πιό πολλά μπράβο, ήταν αυτός που έβγαινε ο πιο «μαυρισμένος – καρβουνιασμένος» από ένα συμβάν, ενώ τώρα είναι αυτός  που είναι ο πιο καθαρός.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και δέχτηκαν  πολλές ερωτήσεις από τους πυροσβέστες και περιμένουν μέσα από αυτήν την συνεργασία μας να τους δοθεί το υλικό προκειμένου να έχουν πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ε.F.F.U.A. ήταν ιδιαίτερα θετική για το συνδικαλιστικό μας κίνημα, όπου αμοιβαία αναλήφθηκε η πρωτοβουλία και η ευθύνη για την συστηματικότερη συνεργασία μας, προκειμένου να μας εμπλουτίσουν με την τεχνογνωσία τους με την αποστολή κειμένων καθώς και παρουσιάσεις εκ μέρους τους για θέματα προστασίας του πυροσβέστη.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                        ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

p1050414 p1050416 p1050427 p1050429 p1050430 p1050432 p1050436 p1050444 p1050446 p1050454 p1050457 p1050462 p1050463 p1050469 p1050470 p1050472

Print Friendly, PDF & Email