ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συγκρότηση σε Σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
27/06/2022
Αξιόπιστος μηχανισμός  διοικητικής μέριμνας.
07/07/2022

Αρ.Πρωτ.  44                                                                                                 Αθήνα, 27.06.2022

 

ΠΡΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

                                                                                            ΜΕΛΗ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 24ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε στις 08,09 &10 Ιουνίου 2022 στη Θεσσαλονίκη  το 24ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό μας με τη συμμετοχή των νεοεκλεγέντων αντιπροσώπων των Πρωτοβάθμιων Περιφερειακών Ενώσεων της Ομοσπονδίας, με κεντρικό σύνθημα «Το Περιβάλλον αλλάζει!!!  Εμείς;;;». Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα ακόλουθα:  Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός – Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής – Ψηφοφορίες Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού – Πρόγραμμα δράσης – Ψηφίσματα –  Αρχαιρεσίες.

Με την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου η Επιτροπή Πιστοποίησης – νομιμοποίησης των Συνέδρων ενημέρωσε το Σώμα ότι διαπιστώθηκαν 244 Σύνεδροι που έχουν νομίμως εκλεγεί και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι και ακολούθησε η εκλογή του Προεδρείου του Συνεδρίου. Μετά την παρουσίαση του Διοικητικού και του Οικονομικού Απολογισμού καθώς και την Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής  τοποθετήθηκαν επ’ αυτών ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας. Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία και ο Διοικητικός όσο και ο Οικονομικός Απολογισμός του Δ. Σ. εγκρίθηκαν με συντριπτικά ποσοστά θετικών ψήφων, ως εξής:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ψήφισαν      203

ΝΑΙ             140

ΟΧΙ               63

ΛΕΥΚΑ           0

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ψήφισαν      203

ΝΑΙ             190

ΟΧΙ               06

ΛΕΥΚΑ         07

Ακολούθησαν τοποθετήσεις – προτάσεις από το Προεδρείο, τους επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και από σύνεδρους για τα κάτωθι θέματα: Θεσμικά-εργασιακά-οικονομικά-ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά κ.λ.π. με στόχο την αναπροσαρμογή και αναβάθμιση του διεκδικητικού μας πλαισίου ώστε να γίνει ακόμη πιο αγωνιστικό προκειμένου να δοθούν ή να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση από το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. σχετικά με το διεκδικητικό μας πλαίσιο, προς ψήφιση, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τοποθετήσεις επί των προτάσεων του Προεδρείου από τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, από τους επικεφαλής των παρατάξεων, από μέλη  του Δ.Σ.  της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και πολλούς Συνέδρους.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών άρχισε με την ανάγνωση επιστολής του κ. Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά, καθώς και του εκπρόσωπου της Ν.Δ. και Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Παύλου Μαρινάκη. Τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν  χαιρετισμό ύστερα από την ομιλία του Προέδρου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., ο Αρχηγός του Π.Σ. Αλέξιος Ράπανος, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νότιου Τομέα Αθηνών κα Τόνια Αντωνίου, η εκπρόσωπος του Μέρα 25  υποψήφια βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Ρένα Παπαδοπούλου, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεόδωρος Μύταγκας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Μωυσίδης, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Δημήτριος Μπράτης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Γρηγόριος Γερακαράκος, ο εκπρόσωπος  της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Ιωάννης Γραμμένος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Π.Σ. Κών/νος Τσίγκας, ο εκπρόσωπος  της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ Βασίλειος Γιαχουντής, ο Αντιπρόεδρος της ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π. Δημήτρης Ψαρόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Γεώργιος Πετρόπουλος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πυροσβεστών Κύπρου, Κωνσταντίνος Ολύμπιος, όπου μετά τον χαιρετισμό του προς το Συνέδριο, απένειμε  πλακέτα στην Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., για την απαρχή μιας αδελφικής συνεργασίας. Επίσης, τίμησαν το Συνέδριο με την παρουσία τους ο Επιχειρησιακός Συντονιστής Π.Σ. Υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Δ/της ΠΕ.ΠΥ.Δ.Κ.Μ. Αρχιπύραχος Νικόλαος Αθάνατος, ο Δ/της της 2ης ΕΜΑΚ Αρχιπύραχος Θεόδωρος Κοσμίδης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτριος Σταθόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του, αναφέρθηκε ειδικότερα στη θεσμική και πρακτική θωράκιση του πυροσβέστη. Η κλιματική αλλαγή, δυστυχώς αποτελεί πραγματικότητα! Μια πραγματικότητα που μας αφορά όλους μας, που επηρεάζει σημαντικά το περιβάλλον, την κοινωνία μας, τη ζωή μας, που μας φέρνει πιο κοντά στην πραγματοποίηση του πιο εφιαλτικού σεναρίου, όπου το ξέσπασμα μέγα-πυρκαγιών, οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής παρά τα νέα τεχνολογικά μέσα δασοπυρόσβεσης, είναι πραγματικότητα. Οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα εμφανίζονταν μέχρι τώρα κάθε 10-15 χρόνια αλλά η συχνότητά τους αυξάνεται με αποτέλεσμα αυτές να εκδηλώνονται πλέον σχεδόν κάθε 3 χρόνια, με κυριότερες αιτίες την αυτανάφλεξη εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τα βραχυκυκλώματα σε απαρχαιωμένα εναέρια ηλεκτρικά δίκτυα, και φυσικά τους εμπρησμούς. Διαμαρτυρηθήκαμε και καταγγείλαμε για επανασχεδιασμό των οργανωτικών δομών με εκσυγχρονισμό και αλλαγή των τάξεων των σταθμών και των Υπηρεσιών, για άμεση ενίσχυση με αύξηση της οργανικής δύναμης πλέον των 4.000 οργανικών θέσεων και αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων, για άμεση τροποποίηση διατάξεων του ν.4662/20 που θεσμοθετήθηκε με σκοπό την αναβάθμιση του Π.Σ. και όχι για την εξόντωση και το ξεσπίτωμα των υπαλλήλων, για επικαιροποίηση και αποσαφήνιση των όρων Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας, Γενική – Μερική Επιφυλακή, Αυξημένη Ετοιμότητα. Το μέτρο της επιφυλακής είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας της υπηρεσιακής δράσης του Π.Σ.,  Θεσμοθέτηση και αποζημίωση της υπερεργασίας (πρόσθετα) με την πληρωμή της υπερεργασίας και της πρόσθετης υπηρεσίας στο πυροσβεστικό προσωπικό. Προμήθεια – αντικατάσταση πυροσβεστικών οχημάτων. Άμεση προκήρυξη σχολής Αρχ/στών. Εκφράσαμε τον έντονο προβληματισμό μας στο γεγονός ότι έχει ποινικοποιηθεί το επάγγελμά μας. Δεν έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών. Καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε και τα δικαστήρια! Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την  ανεξέλεγκτη  ισοπεδωτική τακτική της ποινικοποίησης του επαγγέλματός μας. Είμαστε όλοι πλέον εν δυνάμει κατηγορούμενοι!  Με ποια λογική ο Πυροσβέστης που καλείται να σβήσει την πυρκαγιά να κατηγορείται για εμπρησμό!!!! Πρέπει εδώ και τώρα να γίνει νομοθετική ρύθμιση προστασίας του Έλληνα Πυροσβέστη. Τέλος καλέσαμε τον κ. Αρχηγό, όλοι μαζί με πίστη στις δυνατότητές μας, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο μέλλον, με απώτερο σκοπό αφενός την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και αφετέρου τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των στελεχών μας. Έχουμε κοινές επιδιώξεις, για ένα Π.Σ. ενιαίο, ισχυρό, αυτόνομο, δυνατό και έναν Πυροσβέστη προστατευμένο από την πολιτεία, ικανό να ανταποκριθεί στο ρόλο του και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους να αναπτύξουν τις θέσεις τους αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα της πυρασφάλειας στη χώρα μας, τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος σε σχέση με το διεκδικητικό μας πλαίσιο και ανάλογα να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους επιζητώντας την περαιτέρω συνεργασία με την Ομοσπονδία μας. Τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό μας κίνημα με ιδιαίτερη οξύτητα, τέθηκαν στις ομιλίες των συνέδρων, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα ο έλληνας μάχιμος πυροσβέστης, αλλά και στη συσπείρωση όλων προκειμένου να ενδυναμωθεί το συνδικαλιστικό μας κίνημα, καθιστάμενο πιο αποτελεσματικό στον αγώνα του.

Διεξήχθη ουσιαστικός διάλογος και κατατέθηκαν επίκαιρες προτάσεις οι οποίες καλύπτουν όλο το πλαίσιο δραστηριοποίησης των οργάνων της Ομοσπονδίας και απεδείχθη έτσι στην πράξη ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει μόνο ρόλο την ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά και την κατάθεση ουσιαστικών και επιτεύξιμων λύσεων για αυτά. Είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά των Ελλήνων Πυροσβεστών οι οποίοι μέσα σε συνθήκες αντίξοες και επικίνδυνες υπερασπίζονται το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας. Υπερψηφίστηκε η πρόταση που κατέθεσε το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. σχετικά με το διεκδικητικό μας πλαίσιο. Το συγκεκριμένο πλαίσιο αποτελεί, πλέον, τον κύριο μοχλό για όλες τις δράσεις, πρωτοβουλίες, ενέργειες αλλά και αγώνες που θα συνεχίσει να δίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας προκειμένου να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα και δίκαια αιτήματά μας όπως  καθορίζονται στο  Ψήφισμα του 24ου Συνεδρίου.

Οι εργασίες του 24ου Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ολοκληρώθηκαν με την δέσμευση όλων των Συνέδρων ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αμείωτη ένταση προκειμένου η Ελληνική Πολιτεία να θωρακίσει το Πυροσβεστικό Σώμα και κατ’ επέκταση τον Έλληνα Πυροσβέστη, να δώσει λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο που προέκυψε από τις εργασίες του Συνεδρίου. Τέλος τα αποτελέσματα των εκλογών κατά την διαλογή των ψηφοδελτίων προέκυψαν και  οι υποψήφιοι συνδυασμοί έλαβαν:

Εγγεγραμμένοι : 244    Ψήφισαν: 244   Έγκυρα : 243     Άκυρα: 1

 

  ΨΗΦΟΙ Δ.Σ. ΕΞΕΛ. ΕΠΙΤ. Α.Δ.ΕΔ.Υ. ΤΕΑΠΑΣΑ
Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. 129   11 2 9 1
Α.Ε.Π.Π. 43  4 1 3 0
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 41  3 0 3 0
Π.Α.Κ.Π. 19  1 0 1 0
Ε.Α.Κ.Π. 11  0 0 0 0
ΣΥΝΟΛΟ 243 19 3 16 1

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο  ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                       ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

 

Print Friendly, PDF & Email