Χαμόγελο του Παιδιού.
21/05/2013
ΠΟΕΥΠΣ: Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό.
23/05/2013

Η ομιλία του Προέδρου Ν.Αθάνατου στο 15ο Συνέδριο.

 

Κυρίες – Κύριοι προσκεκλημένοι

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

 

Από το βήμα αυτό σας καλωσορίζω στην έναρξη των εργασιών του 15ου Συνεδρίου της ΠΟΕΥΠΣ που πραγματοποιείται στην όμορφη πόλη της Αλεξανδρούπολης.

 

Οι αντοχές της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια από την αναλγησία Τρόϊκας και Κυβέρνησης. Η οικονομική κατάσταση δεινή, δημιουργούμενη από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και πολιτική που ασκείται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο .

 

Οι πολιτικές του Μνημονίου, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων, της ανεργίας, της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της διάλυσης της Υγείας, της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ . Δυστυχώς για όλους εμάς τους υπερήφανους , κατά τα άλλα Έλληνες  και ευτυχώς για τους αδίστακτους, καιροσκόπους, υλιστές-ληστές, τοκογλύφους, υποτιθέμενους δανειστές.

 

Έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες της εφαρμογής μέτρων βάσει του δόγματος ότι η ελεύθερη χωρίς σύνορα οικονομία της αγοράς ρυθμίζει τη συμβίωση των ανθρώπων πολύ καλύτερα από ότι η νομοθεσία και η δημοκρατική νομιμοποιημένη πολιτική εξουσία.

 

Έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες μιας θεμελιώδους προσπάθειας δια της παραιτήσεως από κανόνες και της απεριόριστης ιδιωτικοποίησης σύμφωνα με το Αξίωμα « Περισσότεροι ιδιώτες- Λιγότερο κράτος»,  με αντικειμενικό σκοπό τη δημιουργία μιας πανίσχυρης παγκόσμιας τάξης προσανατολισμένης αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική αποτελεσματικότητα, παραμερίζοντας θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα και κανόνες κοινωνικής ευημερίας.

 

  Χρησιμοποιείται ευρέως το Δόγμα: « Πρέπει να αποφευχθεί και να αντιμετωπιστεί μια Διεθνής συστημική-οικονομική κρίση και να επέλθει μια παγκόσμια και οικονομική ισορροπία.»

 

Το ερώτημα ενός μέσου ανθρώπου με κοινή λογική που προκύπτει « με ποιους κανόνες και ποιοι παράγοντες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» παραμένει επισήμως αναπάντητο.

 

Ανεπίσημα όμως όλοι μας γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος: « Περισσότερο κέρδος- Φτηνό εργατικό δυναμικό-Πρώτες ύλες- Πηγές ενέργειας-Εναλλακτικές πηγές ενέργειας» ΠΑΝΤΑ όμως για τους λίγους , για αυτούς τους λίγους που πάντα ρύθμιζαν και ρυθμίζουν την Παγκόσμια οικονομία.

 

Δημόσια  αγαθά και παροχές υπηρεσιών παραδίδονται στην ανταγωνιστική οικονομία  της αγοράς, ενώ βασικές ανθρώπινες ανάγκες γίνονται εμπορεύσιμα προϊόντα.

 

Κυρίες –κύριοι προσκεκλημένοι

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

 

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία όλοι μας βιώνουμε τη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα μας μετά τη μεταπολίτευση. Τα μέτρα που προωθήθηκαν και που συνεχίζουν να προωθούνται από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δ.Ν.Τ. οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια.

 

Με αφορμή τη δημοσιονομική κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκήθηκαν και ασκούνται δεκαετίες τώρα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, προωθήθηκαν και προωθούνται μέτρα που καταργούν ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων, ενώ συγχρόνως διατηρούν και αυξάνουν τα προνόμια των οικονομικά ισχυρών, των τραπεζών και των επιχειρηματιών . Τα πακέτα των αντιλαϊκών και δυσβάσταχτων μέτρων διαδέχονται το ένα το  άλλο και παρά τις δραματικές επιπτώσεις τους στους εργαζομένους και στην κοινωνία γενικότερα, συνεχίζουν να εφαρμόζονται οδηγώντας συγχρόνως και την οικονομία της χώρας σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση και σε τεράστια κοινωνικά αδιέξοδα.

 

Να λοιπόν ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας του 21ου αιώνα.

 

Η οικονομία της χώρας βρίσκεται στον 6ο χρόνο ύφεσης και ο ελληνικός λαός συνεχίζει να κακοποιείται από τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

 

Η ανεργία στη χώρα έχει εκτιναχθεί στο 27%, ενώ το Φεβρουάριο του 2008 βρισκότανε στο 8%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε μία 5ετία ύφεσης, στη διάρκεια της οποίας το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 20%, στις τάξεις των ανέργων πέρασαν περίπου 1.000.000 Έλληνες( 928.924). Δηλαδή ο αριθμός των ανέργων  αυξήθηκε κατά 237,4% . Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας  που καταγράφηκε το Φεβρουάριο είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2006, έτος που ξεκίνησε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. επίσημα η καταγραφή των μηνιαίων στοιχείων. Από τα επίσημα στοιχεία επίσης προκύπτει ότι η ανεργία στην Ελλάδα από το 2009 έως σήμερα έχει τριπλασιαστεί, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων ανέργων είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ευρωπαϊκού Μ.Ο. (12,1%)

 

Στην κατηγορία των νέων έως 25 ετών το ποσοστό των ανέργων το Φεβρουάριο έφτασε το 64,2% από 59,3% που ήτανε τον Ιανουάριο . Συγχρόνως ο κατώτατος μηνιαίος μισθός  για νέους κάτω των 25 μειώθηκε κατά 32% σε επίπεδα κάτω των 500€. Στην κατηγορία από 25-34 ετών το ποσοστό των ανέργων είναι 36,2% , ενώ στην πλέον παραγωγική ηλικία από 35-44 ετών  το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το ¼ (23,7%)

 

Σε πιθανό ερώτημα που δημιουργείται εάν υπάρχει ελπίδα εντός του 2013, η απάντηση έρχεται από τις Βρυξέλλες. Ένα τρανταχτό – κατηγορηματικό όχι και αυτό γιατί εκτιμάται από τους ειδικούς ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρίσκεται το 2013 σε ύφεση. Ελπίδα ανάκαμψης μέσα στο 2014 ? « ΑΓΝΩΣΤΟΝ»

 

Από στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Αύγουστο του 2012 οι αυτοκτονίες που πραγματοποιήθηκαν μαζί με τις απόπειρες ξεπερνούν τις 3.500.  Βάσει των ίδιων στοιχείων προκύπτει ότι καταγράφεται αυξητική τάση των περιστατικών από έτος σε έτος κατά τα μνημονιακά έτη.  Πριν το 2008 η Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών κατά ποσοστό αυτοκτονίας σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρισκότανε στην 83η θέση με ποσοστό 2,8/ 100.000 το χρόνο, ενώ το ποσοστό κατά τα έτη της κρίσης διπλασιάστηκε. Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και της μετεξέλιξης της σε οξεία κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, παρατηρήθηκε μία συνεχής και ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών. Τόσο οι αυτοκτονίες όσο και οι απόπειρες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνιστούν μία αντανάκλαση της αυξανόμενης απελπισίας και απόγνωσης εξαιτίας των ιδιαίτερα δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Η έλλειψη εργασίας, η υπερχρέωση των νοικοκυριών , η παρατεταμένη  συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και η φτώχεια η οποία απειλεί ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας, μέσα σε όλα τα υπόλοιπα μπορούν να επιφέρουν και σημαντικές ψυχικές επιπτώσεις, που οδηγούν στην αυτοχειρία.

 

Ένα ακόμη δυσάρεστο φαινόμενο είναι η αύξηση των ποσοστών των Ελλήνων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, με επικρατέστερο προορισμό τη Γερμανία. Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται, με τη διαφορά πως τώρα η ποιότητα των νέων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό είναι υψηλότερη.  Στη δεκαετία του εξήντα το κύμα μετανάστευσης ήταν κυρίως εργάτες. Η νέα γενιά των Ελλήνων μεταναστών είναι κυρίως νέοι μορφωμένοι με πτυχία και γνώσεις ξένων γλωσσών που αναγκάζονται να αναζητήσουν μια θέση εργασίας μακριά από την πατρίδα μας, στην οποία προφανώς δε βλέπουν να υπάρχει καμία προοπτική στο άμεσο μέλλον.

 

 

Κυρίες –κύριοι προσκεκλημένοι

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

 

Πρωτεύον ζήτημα σε μία οργανωμένη κοινωνία είναι να διασφαλίζονται οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες , όπως το δικαίωμα στην τροφή , στο νερό , στη στέγη, στη υγεία , στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εμπορεύσιμα προϊόντα, διότι η ίδια η ανθρώπινη φύση απαγορεύει την εκμετάλλευση τους σα να ήτανε αντικείμενο αγοραπωλησιών της αγοράς. Σε αυτό οφείλουμε να συμφωνήσουμε όλοι και να τονίσουμε πως η ζωή όλων μας έχει την απόλυτη προτεραιότητα έναντι των συμφερόντων και του κέρδους .

 

Με βάση όλα τα παραπάνω και αντιλαμβανόμενοι πλήρως όλων των πεπραγμένων ως Έλληνες πολίτες αλλά και ως Έλληνες Πυροσβέστες , πρέπει να αισθανόμαστε αλλά και να εκφράζουμε τις πικρίες μας, την αγανάκτηση μας και για τη μεθοδευμένη απαξίωση που επιχειρείται σε βάρος του κλάδου μας. Εξαιτίας των συνεχών περικοπών το ετήσιο εισόδημα μας μειώθηκε , έως και 45,42% αναλόγως το βαθμό και τα έτη Υπηρεσίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο 13ος και ο 14ος μισθός, το δασικό επίδομα και πιθανές άμεσες νέες περικοπές, εντός του έτους 2013. Παράλληλα η μείωση του αφορολόγητου, η εισφορά αλληλεγγύης , τα συνεχόμενα χαράτσια και το κύμα ακρίβειας που διατηρείται , αλλά και σε πολλές περιπτώσεις  που αυξάνεται στην αγορά, ισοπεδώνει πλήρως το βιοτικό μας επίπεδο.

 

Εντέχνως μας κατέταξαν σε κατηγορία «Ειδικού Μισθολογίου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κλάδος μας έχει ειδικά αλλά και άλλα οικονομικά προνόμια, έναντι των υπολοίπων εργαζομένων. Η αλήθεια είναι ότι αμειβόμαστε με βασικό μισθό που ξεκινά από τα 680€, δουλεύοντας 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, ημέρες και νύχτες, καθημερινές και αργίες, διακινδυνεύοντας λόγω φύσης της εργασίας μας και την ίδια μας τη ζωή.

 

Συγχρόνως η καθημερινότητα στο εργασιακό μας περιβάλλον χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Στο βωμό των Μνημονίων εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται περικοπές των κονδυλίων στο Πυρ/κό Σώμα, που μπορούν να αποβούν μοιραίες. Συγκεκριμένα τα κονδύλια για το Π.Σ. μειώθηκαν το έτος 2011 σε ποσοστό 30% , το έτος 2012 σε επιπλέον ποσοστό 15 %, ενώ στο έτος 2013 σε ποσοστό 25% σε σχέση με το έτος 2012. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν προβλήματα λειτουργικά αλλά και προβλήματα επιχειρησιακής ετοιμότητας.

 

Παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Το οργανόγραμμα του Π.Σ. λογίζεται ως αναχρονιστικό. Είναι το οργανόγραμμα του Π.Σ. του προηγούμενου αιώνα. Για ένα σύγχρονο Π.Σ. 21ου αιώνα απαιτείται και οργανόγραμμα και 21ου αιώνα.  Οι τελευταίες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό πραγματοποιήθηκαν το 2008, ενώ εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα ο διαγωνισμός πρόσληψης 725 μονίμων Πυρ/στών. Τα κενά των μονίμων  Πυρ/στων υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους ( υπολογίζοντας και τις συνταξιοδοτήσεις) να περάσουν κατά πολύ τις 4.500 αγγίζοντας ίσως και τις 5.000 στις αρχές του έτους 2014 . Η πρόσληψη 4.000 Π.Π.Υ. καθώς και οι 1.900 Συμβασιούχοι δεν δύναται να λύσουν το πρόβλημα καθώς δεν μπορούν να δουλέψουν σε 24ωρη βάση και Κυριακές-Αργίες, παρά ελάχιστες μεμονωμένες ώρες, ενώ δε μπορούν να μετακινηθούν για συμβάντα εντός του νομού που ανήκουν. Απαιτείται λοιπόν το τριχοτομημένο προσωπικό του Π.Σ. άμεσα να ομοιογενοποιηθεί.

 

Οι ελλείψεις του προσωπικού και η τριχοτόμηση αυτού δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε μεγάλα και παρατεταμένα συμβάντα( εξαντλητικά ωράρια, επιφυλακές, μετακινήσεις κ.α.)

 

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

 

Όλα τα οικονομικά μέτρα που βιώσαμε εμείς και οι οικογένειες μας, εκτός από αντιλαϊκά, κρίνονται και δυσβάσταχτα. Έπληξαν κατάφορα όλους μας  και προστιθέμενα σε μία σειρά διαχρονικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν και οι οποίες κρατούσαν τις αποδοχές μας καθηλωμένες και εγκλωβισμένες σε ένα απαράδεκτο επιδοματικό μισθολόγιο με μηδενικές ετήσιες αυξήσεις, δημιούργησαν τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία  βρισκόμαστε σήμερα. Εξαιρετικά δεινή αλλά και συγχρόνως αβέβαιη. Υπεστήκαμε  και κινδυνεύουμε :

 

  • Με επιπλέον άμεσες ή έμμεσες μειώσεις του μισθού μας
  • Με άμεση ή έμμεση αύξηση των ορίων ηλικίας
  • Με επιπλέον μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ
  • Με πιθανή κατάργηση επιδομάτων
  • Με επιπλέον μείωση όσων επιδομάτων διατηρηθούν

 

Ενώ συγχρόνως απαιτούμε:

  • Αύξηση των οργανικών θέσεων του Π.Σ. μέσα από την αναδιοργάνωση αυτού και σταδιακή κάλυψη των κενών αυτών από μόνιμο προσωπικό
  • Ρεαλιστική αξιολόγηση Πυρ/κών Υπηρεσιών και Πυρ/κών Κλιμακίων βάσει των σύγχρονων αναγκών
  • Θεσμοθέτηση βαθμολογίου χαμηλόβαθμων
  • Αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού
  • Εφαρμογή του Ν. 1568/1985 και Ν.3144/2003 περί Υγιεινής και Ασφάλειας
  • Αύξηση των κονδυλίων του Π.Σ. στα επίπεδα του 2010
  • Άμεση αναδιοργάνωση του Π.Σ. δημιουργώνταιας ένα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ- ΑΥΤΟΝΟΜΟ- ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ Π.Σ.  του 21ου αιώνα

 

 

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

 

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει υπερβολικά τόσο για τη διασφάλιση των κεκτημένων όσο και για τη διεκδίκηση των δίκαιων και πάγιων αιτημάτων του κλάδου μας.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ  ΑΜΕΣΑ

 

Στην περικοπή και τη φορολόγηση επιδομάτων που θα έπρεπε να μας καταβάλλονται

Στη συρρίκνωση των οικονομικών μας απολαβών, σε συνδυασμό με την τεράστια και άνευ οικονομικών αμοιβών υπερεργασία

Στην επιμήκυνση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού εργασιακού μας βίου

Στην απουσία στοιχειώδους μέριμνας , πάνω σε βασικά προβλήματα του κλάδου που αφορούν την έλλειψη προσωπικού και τις προσλήψεις, τον κανονισμό μεταθέσεων, τον εκσυγχρονισμό του Κ.Ε.Υ.Π.Σ. , τις επιφυλακές, την ανεπάρκεια σε ατομικά μέσα προστασίας, την έλλειψη σε μέσα και μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και ότι άλλο απαιτείται για τη βελτίωση των συνθηκών και της καθημερινότητας του λειτουργήματος του Πυροσβέστη.

  

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

 

Η διαμορφωμένη κατάσταση επηρεάζει όλους μας σε εργασιακό, οικονομικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο.

Σας καλώ με τη συμμετοχή σας να γίνετε συνοδοιπόροι στους συνδικαλιστικούς αγώνες και συμπαραστάτες των διεκδικήσεων του κλάδου για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ,  ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

 

 

                                                                            Σας ευχαριστώ

Print Friendly, PDF & Email