ΕΡΓΑΣΙΕΣ 23ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Αρ.Πρωτ.85                                                                                       

Αθήνα, 04.07.2019

ΠΡΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

                                                                                            ΜΕΛΗ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 23ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στις 17,18 &19 Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη  το 23ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό μας με τη συμμετοχή των νεοεκλεγέντων αντιπροσώπων των Πρωτοβάθμιων Περιφερειακών Ενώσεων της Ομοσπονδίας, με κεντρικό σύνθημα «Συνεχίζουμε ενωμένοι χωρίς συμβιβασμούς». Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα ακόλουθα:  Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός – Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής – Ψηφοφορίες Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού – Πρόγραμμα δράσης – Ψηφίσματα –  Αρχαιρεσίες.

Με την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου η Επιτροπή Πιστοποίησης – νομιμοποίησης των Συνέδρων ενημέρωσε το Σώμα ότι διαπιστώθηκαν 214 Σύνεδροι που έχουν νομίμως εκλεγεί και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι και ακολούθησε η εκλογή του Προεδρείου του Συνεδρίου. Μετά την παρουσίαση του Διοικητικού και του Οικονομικού Απολογισμού καθώς και την Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής  τοποθετήθηκαν επ’ αυτών ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας. Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία και ο Διοικητικός όσο και ο Οικονομικός Απολογισμός του Δ. Σ. εγκρίθηκαν με συντριπτικά ποσοστά θετικών ψήφων, ως εξής: 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ψήφισαν     187 ΝΑΙ             126 ΟΧΙ               59 ΛΕΥΚΑ         02 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ψήφισαν     187 ΝΑΙ             149 ΟΧΙ               32 ΛΕΥΚΑ         06

Ακολούθησαν τοποθετήσεις – προτάσεις από το Προεδρείο, τους επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και από τον Αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Υπεύθυνου Οργανωτικού και Νομαρχιακών Τμημάτων κ. Δημήτριου Μπράτη, αλλά και από πολλούς σύνεδρους για τα κάτωθι θέματα: Θεσμικά – εργασιακά –  οικονομικά – ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά κ.λ.π. με στόχο την αναπροσαρμογή και αναβάθμιση του διεκδικητικού μας πλαισίου ώστε να γίνει ακόμη πιο αγωνιστικό προκειμένου να δοθούν ή να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον.

   Κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση από το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. σχετικά με το διεκδικητικό μας πλαίσιο, προς ψήφιση, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τοποθετήσεις επί των προτάσεων του Προεδρείου από τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, από τους επικεφαλής των παρατάξεων, από μέλη  του Δ.Σ.  της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και πολλούς Συνέδρους. 

Η Ομοσπονδία τίμησε απονέμοντάς τιμητικές πλακέτες, στον αείμνηστο Δημήτριο Τσαλή για την προσφορά του στο συνδικαλιστικό μας κίνημα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της Κεντρικής Μακεδονίας και κλήθηκε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μαρίνος Αντώνιος για την απονομή τιμητικής πλακέτας στον υιό του εκλιπόντος συναδέλφου μας όπου ακολούθησε χαιρετισμός στην πιο συγκινητική στιγμή του Συνεδρίου καθώς και στον εθελοντή πυροσβέστη Ηλία Μπεμπεκίδη για την έμπρακτη αναγνώριση της αγάπης του για το Π.Σ. και την συμβολή του προκειμένου να προβούμε στις ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση της μνήμης του συναδέλφου μας Πυρονόμου Θεόδωρου Σταμπουλή ο οποίος απεβίωσε «εν υπηρεσία διατελών και ένεκα ταύτης» όπου και η δικαίωση ήρθε 30 χρόνια μετά.

Την επίσημη έναρξη των εργασιών τίμησαν με την παρουσία τους και το χαιρετισμό τους ύστερα από την ομιλία του Προέδρου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. υποψήφιος βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Κων/νος Γκιουλέκας, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής υποψήφιος βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Γεώργιος Αρβανιτίδης, ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. υποψήφιος βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Μιχαήλ, εκπρόσωπος του κ. Αρχηγού, Επιχειρησιακός Συντονιστής Υποστράτηγος Σπυρίδων Βαρσάμης, ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ιωάννης Πάιδας, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Γρηγόριος Γερακαράκος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Ιωάννης Κατσιαμάκας, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Π.Σ. Γεώργιος Βιντζηλαίος, ο Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. Δημήτριος Ρώτας, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ε.Π.Σ. Δημήτριος Ζέρβας και η Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΞΙΑ Λαμπρινή Σαμαρά. Επίσης, τίμησαν το Συνέδριο με την παρουσία τους οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, Διαμαντής Γκολιδάκης, Βασιλική Νάκου καθώς και ο Δ/της ΠΕ.ΠΥ.Δ.Κ.Μ. Αρχιπύραχος Κων/νος Παχίδης, ο Δ/της Δ.Π.Υ. Θεσσαλονίκης Δημήτριος Κοντογιάννης και ο Πρόεδρος των Αποστράτων Ν. Θεσσαλονίκης Δημήτριος Φαφούτης.

Όλοι οι ανωτέρω προσκεκλημένοι, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και στην αναγκαιότητα άμεσων πρωτοβουλιών και δράσεων  ώστε να δοθούν λύσεις προς όφελος του κοινού συμφέροντος.    

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτριος Σταθόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του, αναφέρθηκε ειδικότερα στη θεσμική και πρακτική θωράκιση του πυροσβέστη. Η περσινή τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο ΜΑΤΙ έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό στους Έλληνες πολίτες, προβληματισμό για την ικανότητα του Κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του. Σαν Ομοσπονδία, όλο αυτό το διάστημα δώσαμε  μάχη όχι μόνο με την πολιτική και φυσική μας ηγεσία αλλά δείξαμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες με τις δεκάδες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μας συνεντεύξεις ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει πίσω από την πλάτη του Πυροσβέστη και να τον βάζουν ως στόχαστρο, γιατί έτσι αθωώνουν και αφήνουν στο απυρόβλητο, όσους έχουν πράξει εγκληματική αμέλεια, στην οργάνωση των υποδομών, πρόληψης, συντονισμού και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Είναι επίσης δεδομένο ότι δεν  υπήρξε ουσιώδης διάλογος, για κανένα θέμα που απασχολεί τους συναδέλφους μας, όπως για παράδειγμα, το Βαθμολόγιο και τον Κανονισμό Μεταθέσεων που αποτελούν χρόνια ζητήματα για το Προσωπικό του Σώματος. Διαμαρτυρηθήκαμε και καταγγείλαμε  για την μη αμειβόμενη υπερεργασία, για έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας στην δασοπυρόσβεση, για την ελάχιστη διοικητική υποστήριξη επιχειρήσεων και υποδομών, την έλλειψη προμήθειας πυροσβεστικών υλικών την έλλειψη τεχνικής υποστήριξης των οχημάτων γεγονότα που πέραν της σημειολογίας τους καταδεικνύουν την προχειρότητα αντιμετώπισης του επαγγέλματος μας και την τραγική έλλειψη υποδομών.

Δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους να αναπτύξουν τις θέσεις τους αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα της πυρασφάλειας στη χώρα μας, τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος σε σχέση με το διεκδικητικό μας πλαίσιο και ανάλογα να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους επιζητώντας την περαιτέρω συνεργασία με την Ομοσπονδία μας.

Τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό μας κίνημα με ιδιαίτερη οξύτητα, τέθηκαν στις ομιλίες των συνέδρων, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα ο έλληνας μάχιμος πυροσβέστης, αλλά και στη συσπείρωση όλων προκειμένου να ενδυναμωθεί το συνδικαλιστικό μας κίνημα, καθιστάμενο πιο αποτελεσματικό στον αγώνα του.

Διεξήχθη ουσιαστικός διάλογος και κατατέθηκαν επίκαιρες προτάσεις οι οποίες καλύπτουν όλο το πλαίσιο δραστηριοποίησης των οργάνων της Ομοσπονδίας και απεδείχθη έτσι στην πράξη ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει μόνο ρόλο την ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά και την κατάθεση ουσιαστικών και επιτεύξιμων λύσεων για αυτά. Είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά των Ελλήνων Πυροσβεστών οι οποίοι μέσα σε συνθήκες αντίξοες και επικίνδυνες υπερασπίζονται το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Υπερψηφίστηκε η πρόταση που κατέθεσε  το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. σχετικά με το διεκδικητικό μας πλαίσιο. Το συγκεκριμένο πλαίσιο αποτελεί, πλέον, τον κύριο μοχλό για όλες τις δράσεις, πρωτοβουλίες, ενέργειες αλλά και αγώνες που θα συνεχίσει να δίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας προκειμένου να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα και δίκαια αιτήματά μας όπως  καθορίζονται στο  Ψήφισμα του 23ου Συνεδρίου. Οι εργασίες του 23ου Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ολοκληρώθηκαν με την δέσμευση όλων των Συνέδρων ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αμείωτη ένταση προκειμένου η Ελληνική Πολιτεία να θωρακίσει το Πυροσβεστικό Σώμα και κατ’ επέκταση τον Έλληνα Πυροσβέστη, να δώσει λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο που προέκυψε από τις εργασίες του Συνεδρίου. Τέλος τα αποτελέσματα των εκλογών κατά την διαλογή των ψηφοδελτίων προέκυψαν και  οι υποψήφιοι συνδυασμοί έλαβαν:

Εγγεγραμμένοι : 214    Ψήφισαν: 213   Έγκυρα : 212     Άκυρα: 1

  ΨΗΦΟΙ Δ.Σ. ΕΞΕΛ. ΕΠΙΤ. Α.Δ.ΕΔ.Υ. ΤΕΑΠΑΣΑ
Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. 92 8 2 6 1
Α.Ε.Π.Π. 45 4 1 3 0
Π.Α.Κ.Π. 30 3 0 2 0
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 21 2 0 2 0
Α.Π.Ε. 16 2 0 1 0
Ε.Α.Κ.Π. 08 0 0 0 0
ΣΥΝΟΛΟ 212 19 3 14 1

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο  ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                      ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Print Friendly, PDF & Email