Προς τα Πολιτικά Κόμματα της χώρας
22/03/2012
Καταγγελία κατά της πιλοτικής εφαρμογής 16ωρου ως ωράριο εργασίας
30/04/2012

Αναγνώριση μάχιμης πενταετίας

     ΘΕΜΑ: Αναγνώριση μάχιμης πενταετίας

              

                Κύριε Αρχηγέ, με τις Διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 με τίτλο «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου», ορίζεται για τα στελέχη του Π.Σ., δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου χρόνου Υπηρεσίας τα πέντε έτη, που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο κατ’ εφαρμογή του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007 και αναγνωρίζεται ως συντάξιμος με την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη από τους ενδιαφερόμενους.. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.1249/1982 (ανέρχεται στα 46 ευρώ) και παρακρατούνται για μια πενταετία κατά ανώτατο όριο. Ο διπλασιασμός γίνεται μόνο με την συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής Υπηρεσίας, με αίτηση του Υπαλλήλου και το ποσό εξαγοράς ανέρχεται στα 2.392, 20 ευρώ.

               Προϋπόθεση για την εφαρμογή όμως της διαδικασίας αναγνώρισης αποτελεί η έκδοση ανάλογης εγκυκλίου από το αρμόδιο Oικονομικό τμήμα του Α.Π.Σ. όμοια με αυτή που εκδόθηκε από το Οικονομικό τμήμα του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με αρ.πρωτ. 8010/4/17-κε/29-12-2011 με θέμα «Αναγνώριση μάχιμης πενταετίας».

               Η εφαρμογή της παραπάνω Διάταξης του Ν.3865/2010 αφορά πολλούς συναδέλφους που καθημερινά αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον και την μελλοντική τους συνταξιοδότηση, ενώ ήδη έχει παρέλθει αδικαιολόγητα πολύς χρόνος για την σχετική ρύθμιση και μόνο ερωτηματικά προκαλεί σε όλους μας η καθυστέρηση, την ώρα που έχουν προωθηθεί οι αντίστοιχες διαδικασίες από τα αρμόδια τμήματα των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας.

               Κύριε Αρχηγέ, θέση του συνδικαλιστικού μας οργάνου την οποία και χρόνια διατυπώνουμε προς κάθε κατεύθυνση και διεκδικούμε, ήταν και εξακολουθεί να είναι, η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας χωρίς καμία αποζημίωση για την συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου, ακριβώς γιατί ο Έλληνας πυροσβέστης τα πέντε αυτά χρόνια τα έχει εξ ολοκλήρου εργαστεί, αφού δουλεύει και την έκτη ημέρα της εβδομάδας. Δυστυχώς για εμάς η Ελληνική πολιτεία νομοθέτησε χωρίς να αποδέχεται το αυτονόητο και μας αναγκάζει να πληρώσουμε εκ νέου την δεδουλευμένη μας εργασία, ενώ κάποιοι, σκόπιμα βεβαίως, την αποκαλούν ακόμα και «πλασματική» πενταετία ψαρεύοντας προφανώς σε «θολά νερά»!

                   Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια έως τώρα για το θέμα αυτό ενθυμούμενοι βεβαίως σε αντιδιαστολή την σπουδή που επέδειξαν οι συντάκτες του τελευταίου Ασφαλιστικού Νόμου του 2010 για την άμεση τότε ψήφισή του!

                   Αναμένουμε την άμεση ενημέρωσή μας και βεβαίως την έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου για την αναγνώριση των πέντε μάχιμων χρόνων από όλους τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους την ώρα που ήδη έχει αρχίσει η έντονη φημολογία για νέο Ασφαλιστικό Νόμο που σε συνδυασμό με το υποχρεωτικό «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων μας, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος και θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες περικοπές στις συντάξεις και το εφάπαξ, ως «αναγνώριση» της Πολιτείας στον μόχθο μίας ζωής όλων των συναδέλφων!    

       

   Για το Δ.Σ. Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ο Γεν. Γραμματέας                                                   Ο Πρόεδρος

                 Γιαννούλης Δημήτριος                                            Αθάνατος Νικόλαος


Print Friendly, PDF & Email